U bent hier:   Welzijnsvelden > Intern leefmilieu
Inloggen
  Zoeken

Situering

Minimaliseren

De domeinen verfraaiing van de arbeidsplaatsen en het intern leefmilieu, hebben onder meer, betrekking op de invloed van licht, geluid, klimatologische omstandigheden ….

Slechte verlichting en verluchting, temperatuur (te warm of te koud), geluidsoverlast kunnen niet alleen storend zijn, ze kunnen ook echt schadelijk zijn voor de gezondheid en bijvoorbeeld stress veroorzaken. (bron serv)

Dikwijls wordt hier verwart met milieuvergunning. De milieuvergunning heeft te maken met extern leefmilieu: hoe uw school invloed heeft op het milieu en haar omgeving. Het is dan ook wel zeer verwarrend.

Omdat (sommige) milieumaatregelen direct en/of indirect het welzijn op het werk van de personeelsleden beïnvloeden, moet daarmee rekening gehouden worden in het welzijnsbeleid van de organisatie. Met “het milieu van de organisatie” bedoelen we de omgeving waarin een organisatie werkzaam is, met inbegrip van lucht, water, bodem, natuurlijke hulpbronnen, flora, fauna, mensen en hun onderlinge samenhang.  

De doelstellingen van het Vlaams milieubeleid zijn:

• beheer van het milieu door de duurzame aanwending van de grondstoffen en de natuur; 
• bescherming van mens en milieu tegen verontreiniging en onttrekking, en in het bijzonder van de ecosystemen die van belang zijn voor de werking van de biosfeer en die betrekking hebben op de voedselvoorziening, de gezondheid en de andere aspecten van het menselijk leven; 
• natuurbehoud en de bevordering van de biologische  en landschappelijke diversiteit, met name door de instandhouding, het herstel en de ontwikkeling van de natuurlijke habitats, ecosystemen en landschappen met ecologische waarde en het behoud van de wilde soorten, in het bijzonder diegene die bedreigd, kwetsbaar, zeldzaam zijn. 
                                               
Het Vlaams milieubeleid streeft naar een hoog beschermingsniveau. Het berust 
onder meer op: 

• het voorzorgsbeginsel;  
• het beginsel van preventief handelen; 
• het beginsel van de voorkeur voor brongerichte maatregelen; 
• het standstill-beginsel;  
• het beginsel de vervuiler betaalt.

Link Vlaamse Overheid

Wat zegt de wet?

Minimaliseren
Wetgeving en normen voor een goed intern leefmilieu:

Geluid:

- norm NBN S 01-400-2 'Akoestische criteria voor schoolgebouwen' zie de website van WTCB
- artikel in Klasse "vechten tegen decibels"
- geluidsnormen in een arbeidsomgeving - website FOD

Verlichting:
- norm NBN EN 12464-1 "de verlichting van werkplekken" zie de website van WTCB
- regelgeving i.v.m. rationeel energiegebruik in scholen
- bespaar op je energieverbruik - informatie vanuit onderwijs Vlaanderen
- brochure 2016 "licht in scholen - van beginner tot expert"

Verluchting:
-
 luchtkwaliteit bewaken in de klaslokalen
- normen luchtkwaliteit in scholen
- klimaat op de werkplaats - uitgegeven door onderwijs Vlaanderen
- Leerlingen en docenten presteren beter in een gezond schoolgebouw


Wetgeving voor extern leefmilieu:

De minister bevoegd voor leefmilieu bepaalt de milieuregelgeving van toepassing in Vlaanderen via het uitvaardigen van decreten en besluiten. Een belangrijk onderdeel van de Vlaamse milieuwetgeving wordt gevormd door het milieuvergunningsdecreet (28/06/1985) en de uitvoeringsbesluiten Vlarem I (1/09/1991) en Vlarem II (1/08/1995). Vlarem I beschrijft ‘de procedures’ (voor een milieuvergunningsaanvraag enz.). Vlarem II omvat de algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor de exploitatie van een inrichting. 
Deze VLAREM-reglementering wordt regelmatig bijgewerkt enerzijds op basis van nieuwe en gewijzigde Europese milieuregelgeving en  anderzijds op basis van de evolutie van de stand van de techniek en van de kennis van de risico’s waardoor de technische normering moet worden aangepast.  
De hinderlijke inrichtingen worden in drie klassen ingedeeld en dat naargelang de graad waarin zij geacht worden belastend te zijn voor mens en leefmilieu.
De klasseindeling van een inrichting is o.a. bepalend voor het verloop en de duur van de milieuvergunningsprocedure. 


Andere belangrijke milieuwetgeving: 

• afvalstoffendecreet (2/07/1981) en Vlarea (1/06/1998) 
• bodemdecreet (27/10/2006) en Vlarebo (14/12/2007) 
Naast de algemeen geldende wettelijke bepalingen, zijn er binnen de Vlaamse overheid een aantal bepalingen van kracht met betrekking tot milieu. 
• Omzendbrief FM/2008/1 met betrekking tot rationeel energiegebruik en bestemd voor alle gebruikers van gebouwen waarin entiteiten van de 
Vlaamse overheid gehuisvest zijn. 
• Omzendbrief FM/2008/2 met betrekking tot rationeel energiegebruik en bestemd voor de personen die verantwoordelijk zijn  voor het technische beheer van de installaties in een gebouwencomplex en voor de personen die binnen elk gebouwencomplex belast zijn met de toepassing en de bevordering van de maatregelen voor een rationeel energieverbruik. Deze omzendbrief bevat aanbevelingen over de onderwerpen die behandeld werden in omzendbrief FM/2008/1. 
• Het actieplan duurzame overheidsopdrachten. Met dat actieplan wil men o.a. het opnemen van duurzaamheidscriteria in bestekken  stimuleren en de handleiding ‘technische eisen voor nieuwe kantoorgebouwen’ als standaard laten gebruiken bij het bouwen van grote kantoorgebouwen.

ONDERWERPEN OVER INTERN LEEFMILIEU

Minimaliseren
  • Energie
  • Millieuvergunning

Designed by Egenics